Tirtha.org
PillantásVideóGalériaHang/Zene
 
Tirtha.orgTirtha.orgTirtha.org
Home
Orientacio
 
Hindu
Folklorisztikai terepmunka? PDF

Fullasztó a hőség – hiába, Dél-India. Igaz itt január van, de az idő napközben meleg, hogy sejteti, nyáron már-már elviselhetetlen volna. Az egész napi bóklászás után étlen-szomjan, azaz egy-egy kókuszdió selymesen édeskés levével frissítve magunkat végre megpihenni szerettünk volna.

 
Kuruksétra története PDF
Kuruksétra meghatározó szerepet játszott India ősi történelmében és kultúrájában. Nemcsak az egyik legkorábbi emberi civilizáció bölcsőjének, hanem egyenesen a teremtés középpontjának is tekintik – a vidék egyik elnevezése Istenföldje (Brahmavarta).

 

 
Kumbha Méla PDF

A Kumbha-méla (edény-fesztivál) vitathatatlanul India legnagyobb vallási ünnepe. Eredetileg valószínűleg Észak-India termékenységi fesztiválja volt, melyet egyes folyók partján kijelölt különleges helyeken ünnepeltek meg.

 
Ahová érdemes eljutni PDF

Nagy kegyben volt részem, mert 2002 tavaszán eljutottam Indiába a Pécsi Tudományegyetem Szociológiai tanszéke szervezésében. A hallgatók számára ez egy szociológiai tanulmányút volt, célja a kaszton kívülieknek, a bandzsaráknak, az ottani cigányok életmódjának, kultúrájának megismerése, számomra pedig zarándoklat is egyben.

 
 
map