Tirtha.org
PillantásVideóGalériaHang/Zene
 
Tirtha.orgTirtha.orgTirtha.org
Home
Orientacio
 
Ázsia
Évmilliós hídverés PDF

A Rámájana, a világ egyik hatalmas költői alkotása mind a mai napig páratlan érdeklődést vált ki világszerte. Konferenciákat tartanak róla, televíziós sorozat és rajzfilm dolgozza fel a történetet, amellett, hogy évezredek óta meghatározó eleme India kultúrájának: a templomok, a tradicionális irodalom, a vallás, a művészetek majd minden ága Ráma történetéről árulkodik.

 
Találkozás Buddhával PDF

Váránaszí, a Gangesz-menti örök város a Siva-hit egyik fellegvára. Sokan a nemes meghalás érdekében keresik fel, mert akit itt ér a halál, egyenes útja van a mennyekbe. Indiában a szent helyek egymást érik, és egyik felekezet sem sajátíthat ki helyeket, hisz oly gazdag a lelki kínálat, hogy kénytelenek megférni egymás mellett.

 
Folklorisztikai terepmunka? PDF

Fullasztó a hőség – hiába, Dél-India. Igaz itt január van, de az idő napközben meleg, hogy sejteti, nyáron már-már elviselhetetlen volna. Az egész napi bóklászás után étlen-szomjan, azaz egy-egy kókuszdió selymesen édeskés levével frissítve magunkat végre megpihenni szerettünk volna.

 
Úttalan utakon PDF
 

Tikkasztó ősz a bengáli alföldön: Kalkutta vasárnapi csöndje ölel körül bennünket. A város közepén kis kövezett víztározó, néhány ember pihen, egy család biciklin érkezik, mi is itt várakozunk a következő megpróbáltatásra: vonatra kell szállnunk. Indiában a felszállás legalább olyan körülményes, mint a leszállás, minden lépésért meg kell küzdeni.

 
Kuruksétra története PDF
Kuruksétra meghatározó szerepet játszott India ősi történelmében és kultúrájában. Nemcsak az egyik legkorábbi emberi civilizáció bölcsőjének, hanem egyenesen a teremtés középpontjának is tekintik – a vidék egyik elnevezése Istenföldje (Brahmavarta).

 

 
Kumbha Méla PDF

A Kumbha-méla (edény-fesztivál) vitathatatlanul India legnagyobb vallási ünnepe. Eredetileg valószínűleg Észak-India termékenységi fesztiválja volt, melyet egyes folyók partján kijelölt különleges helyeken ünnepeltek meg.

 
Ahová érdemes eljutni PDF

Nagy kegyben volt részem, mert 2002 tavaszán eljutottam Indiába a Pécsi Tudományegyetem Szociológiai tanszéke szervezésében. A hallgatók számára ez egy szociológiai tanulmányút volt, célja a kaszton kívülieknek, a bandzsaráknak, az ottani cigányok életmódjának, kultúrájának megismerése, számomra pedig zarándoklat is egyben.

 
 
map